Špagety so šafranom - Spaghetti allo zafferano. Talianske jedlo pre chvíle pohody.

Autor: Silvia Auxtova | 11.5.2016 o 0:00 | (upravené 11.6.2016 o 21:59) Karma článku: 1,42 | Prečítané:  296x

Domáca cestovina – „pasta“ je pre Talianov alfou a omegou tradičnej gastronómie. Kombinujú ju s čerstvou zeleninou, syrmi, bylinkami, morskými plodmi ale aj s mäsom.  

Počas môjho života v Taliansku som ochutnala nespočetné množstvo rôznych kombinácií.

V pamäti mi utkvel recept, ktorý som sa rozhodla touto formou odovzdať aj Vám milovníkom talianskej kuchyne.

Domáca vs. industriálna cestovina:

Cestovina  je  produkt  získaný  spracovaním  pšeničnej  múky.

Industriálna  cestovina: Cestovina  sa  spracúva  z jednoduchých  prísad - pšeničná  múka  a  voda - „pasta  secca „ , „pasta  al  uovo“ - múka, voda, vajce a pár kvapiek oleja. Cesto je pripravené z múky a ostatných prísad s vysokým obsahom gluténu, čo je podmienkou  dobrej  kvality  cestovín.

          Domáca  cestovina : Je  za  nami  epocha , keď  ženy  ráno za svitania miesili cesto na každodenný obed. V dnešnom rytme na práce v kuchyni zostáva stále menej času, ale stoji za to pripomenúť si prípravu domácej cestoviny, z ktorej sa pripravujú najlepšie talianske špeciality.

Príprava: 300 g múky, 3 vajcia, 1 lyžica olivového oleja, soľ.

Na pracovnú dosku dáme preosiatu múku, vajcia vyšľaháme s olejom a soľou, vylejeme na múku a vymiesime cesto. Posypeme múkou a necháme prikryté pol hodiny. Odstáte cesto vyvaľkáme do hrúbky 2 mm, necháme chvíľu vysušiť, zrolujeme a krájame na centimetrové pásiky, čím získame široké rezance - tagliatelle.

Taliani majú nespočetné množstvo druhov cestovín: lasagne, fettucine, tagliatelle, pappardelle, bucatini, tubetti, maccheroni, lumachine, fusilli, zite, penne, bavette, amorini ...

Dobrú cestovinu si môžete v dnešnej dobe kúpiť v akomkoľvek obchode. Pokiaľ sa však rozhodnete pripraviť si ju doma, odporúčam Vám praktického pomocníka na prípravu domácich cestovín Pastamatic, ktorý používajú v mnohých talianskych domácnostiach. Vďaka tomu si budete môcť pripraviť aj cestoviny, ktoré sú zo špecifickej múky a niekedy aj dosť drahé.

  

      ​

Šafran sa vyplatí:

Vrátim sa späť k spomínanému receptu. Aj napriek tomu, že k jeho príprave potrebujeme jedno z najdrahších a najvzácnejších korení, verte, že táto investícia sa v dokonalom pokrme vráti, snúbia sa tu vzácne chute jednotlivých surovín.Výsledok bude určite stáť za to!

Čo budete na špagety so šafranom potrebovať:

·        400 g špagiet

·        100 g šunky

·        ¼ litra smotany

·        50 g masla

·        4 polievkové lyžice parmezánu

·        2 žĺtky

·        1 menšiu cibuľku

·        1 lyžičku kari korenia

·        ½ pohára suchého bieleho vína

·        ½ lyžičky šafranu

·        soľ

Postup prípravy:

Na panvici roztopíme maslo, pridáme posekanú cibuľu a ½ šunky pokrájanej nadrobno, povaríme na miernom ohni asi 10 minút, podlejeme bielym vínom, necháme vypariť, pridáme smotanu a lyžicu parmezánu. Odoberieme z vody v ktorej sa varia špagety, roztopíme v nej šafran a karí, pridáme do zmesi, premiešame, uvedieme do varu, odstavíme a pridáme vyšľahané žĺtka. Špagety uvaríme „ al dente“, ocedíme, polejeme pripravenou zmesou, posypeme zvyšnou šunkou, 3 lyžicami parmezánu a ihneď podávame. Ozdobte pažítkou a hoblinami syra.

 

Taliansky tip na záver: 

Taliani venujú dobrému jedlu a jeho konzumácií dostatok času , aby sa pri spoločnom stole mohli v kruhu rodiny, prípadne priateľov porozprávať. Práve kvôli tomuto je pre nich  najdôležitejšia večera (cena po taliansky). Nechajte sa touto peknou tradíciou inšpirovať. Uvidíte, že výsledný pôžitok z konzumácie pripravených jedál pozdvihnete celkom na inú úroveň.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Velez-Zuzulová šla skvelo a skončila druhá, Vlhová klesla na siedme miesto

Američanka Shiffrinová predbehla Slovenku s jasným náskokom.

KOMENTÁRE

Smer je v jednoSmerke. Ako Mečiarov valec či kôl v plote

Fico sa k realite postavil chrbtom. Zahral sa na kôl v plote.


Už ste čítali?