Tagliatelle s petržlenovou vňaťou - Tagliatelle al prezzemolo.

Autor: Silvia Auxtova | 14.5.2016 o 0:00 | (upravené 11.6.2016 o 22:15) Karma článku: 4,15 | Prečítané:  591x

Rýchla a ľahká talianska pochúťka na Vašom stole. V Taliansku som sa všeličo naučila. Nie len to, že je potrebné vychutnať si každý deň naplno, ale aj to, že rodina je základným princípom šťastného a spokojného života.

Pôvod  cestoviny je  veľmi  dávny  z čias  Etruskov , ktorí  ako  prví  pripravili  lasagne, ale  história  hovorí,  že  Marco  Polo  po  návrate  z cesty  po  Oriente  oznámil  fakt  používania  cestovín  v Čine. Od  roku  1300  sa  používanie  cestovín  rozšírilo  aj  v Taliansku.  Jedno  z prvých  miest, v ktorom  sa  začala  industriálne  vyrábať  cestovina , bol  Neapol. Klimatické  podmienky  na  pestovanie  obilnín  boli  najvhodnejšie  práve v oblasti  Neapolu, táto  oblasť  má  suchú  klímu  so  silným  slnečným  žiarením  a  s malými  teplotnými  rozdielmi  medzi  dňom  a  nocou. Ale v dnešnej  dobe  vďaka   modernej  technike  sa  produkcia  a  výroba  cestovín  uskutočňuje  aj  v mnohých  iných  štátoch.

Tajomstvo kvalitných cestovín je v pšenici – „semolina“ tvrdá pšenica, má vysoký obsah bielkovín a lepku.

Výživná hodnota :cestovina má vysokú energetickú hodnotu ( obsah amidov 70 - 75%, proteíny 11- 12% ). Kalorická hodnota 350 kalórií na 100g.

Obsah tukov je nižší ako 1%, tento fakt dovolí konzumentovi určitú voľnosť pri výbere vhodnej zmesi bez obáv zo zvýšeného príjmu tukov. Pridaním rôznych surovín : mäsa, rýb, syrov a zeleniny získame výživné a hodnotné jedlo. Jednoduchosť prípravy a lahodná chuť zabezpečila úspech a obľúbenosť cestovín na celom svete.

Dnešný recept bude veľmi ľahký, avšak plný chutí a čerstvých surovín. Jeho príprava nám nezaberie viac než pár minút. Ideálny je teda pre rýchlu večeru alebo obed.

Tak poďme na to!

Čo budeme na tagliatelle s petržlenovou vňaťou potrebovať:

  •        400 g cestovín tagliatelle
  •        4 veľké lyžice petržlenovej vňate
  •        2 lyžice parmezánu
  •        1 dl olivového oleja
  •        1 lyžicu citrónovej šťavy
  •        Soľ na dochutenie

 

Postup prípravy:

1. Pripravíme si veľký hrniec s dostatočným množstvom osolenej vody, v ktorom uvaríme cestoviny podľa návodu. Pre talianske jedlá je nutné dodržiavať spôsob prípravy cestovín „al dente“  cestovina zubom jemne odporuje , zostáva troška tvrdšia, zabráni sa tým zmene tvaru a konzistencie.

2. Na miernom ohni zohrejeme olivový olej bez uvedenia do varu, pridáme najemno nasekanú petržlenovú vňať, precedenú citrónovú šťavu, soľ, premiešame a odstavíme.

3. Cestoviny scedíme a dáme do misy, zalejeme polovičkou pripravenej zmesi, posypeme syrom, premiešame a polejeme zvyšnou zmesou. Dochutíme parmezánom.

 

Praktický pomocník, nie len do talianskej kuchyne.

Ja som si pripravila domáce cestoviny so šikovným pomocníkom PASTAMATIC. Cestovinu si môžete pripraviť samozrejme podľa Vašich predstáv a požiadaviek. Verím, že výsledok Vášho snaženia bude stáť za to!!! Vyskúšať môžete aj predchádzajúce recepty, ktoré sú súčasťou tohto magazínu.

Pochutnali ste si? Pochváľte sa svojimi výtvormi v komentároch pod týmto článkom.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Velez-Zuzulová šla skvelo a skončila druhá, Vlhová klesla na siedme miesto

Američanka Shiffrinová predbehla Slovenku s jasným náskokom.

KOMENTÁRE

Smer je v jednoSmerke. Ako Mečiarov valec či kôl v plote

Fico sa k realite postavil chrbtom. Zahral sa na kôl v plote.


Už ste čítali?