Zeleninové špagety- Spaghetti con le verdure: Ľahké letné jedlo

Autor: Silvia Auxtova | 15.5.2016 o 21:15 | (upravené 11.6.2016 o 22:19) Karma článku: 4,11 | Prečítané:  1104x

Špagety sú najobľúbenejší druh cestovín.Ak mám byť úprimná mne naše slovenské špagety s kečupom a syrom vôbec nechutili.Ozajstne čaro cestovín som objavila až počas môjho života v Taliansku.Tam som zistila,čo sa z nich dá vykúzliť

Špagety sa perfektne vynímajú s čímkoľvek

Taliani konzumujú špagety s čerstvou zeleninou, syrom, mäsom, bylinkami, rybami a morskými plodmi. Je to obdivuhodné, ako tento okúzľujúci národ dokáže skĺbiť jednotlivé chute, čo vo finále vytvára dokonalý koncert, rozohrávajúci jemné strunky chuťových pohárikov.

Lahodný obed alebo večera

Ja osobne dávam prednosť špagetám s čerstvými bylinkami a zeleninou, ktoré si vám dnes dovolím predstaviť v nasledujúcom recepte. Jeho príprava vám zaberie zhruba hodinku, na jedle si však pochutnajú aj štyria hladoši. Jedlo je veľmi ľahké a jeho prípravu zvládne takmer každý bez rozdielu. Základom sú pochopiteľne kvalitné a pokiaľ možno čerstvé sezónne potraviny. Tak poďme na to!

Čo budeme na zeleninové špagety potrebovať:

·       400 g špagiet

·       350 g paradajok

·       30 g petržlenovej vňate

·       6 čiernych olív

·       3 lyžice olivového oleje

·       3 sardinky

·       2 strúčky cesnaku

·       1 papriku

·       1 baklažán

·       bazalku

·       štipľavú papriku

·       soľ

Postup prípravy:

1. Ako prvý pripravíme baklažán, ktorý umyjeme, odstránime z neho stopku a pokrájame na kocky, ktoré si odložíme na väčší tanier. Baklažán posolíme a tanier z jednej strany podložíme, aby mohla vyparená voda voľne odtekať. Takto pripravený baklažán necháme asi hodinku odpočinúť.

2. Na vidličku si napichneme papriku, ktorú opálime nad plameňom zo všetkých strán. Akonáhle sa šupka papriky začne lúpať, odstránime ju spoločne s jadierkami a bielymi vláknami. Papriku nakrájame na malé pásiky.

3. Paradajky zaparíme horúcou vodou, olúpeme a pokrájame na kúsky. Olivy pokrájame na kolieska.

4. Pripravíme si bylinky (petržlen, bazalku) a cesnak. Bylinky spolu s cesnakom posekáme na drobno.

5. Do väčšieho hrnca s dostatočným množstvom osolenej vriacej vody dáme variť špagety podľa návodu. Opäť spomeniem, že je potrebné dodržiavať spôsob prípravy cestovín „al dente“ . Tiež je dôležité, aby špagety neboli uvarené skorej ako zeleninová zmes.

6. Na panvici  ohrejeme olej, pridáme sardinky, posekanú zmes byliniek a cesnaku. Necháme chvíľu dusiť , pridáme baklažán, paradajky, papriku a olivy.

7. Zmes osolíme, pridáme štipľavú papriku a na miernom ohni dusíme zhruba 30 minút.

8. Po pol hodine odstavíme, pridáme špagety, ktoré so zmesou dôkladne premiešame, ihneď podávame.

Môj tip na záver

Špagety so zeleninovou zmesou podávame v hlbokom tanieri a ihneď po príprave konzumujeme. Môžeme ich ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou, lístkami bazalky, či posekanou pažítkou. Ak máte radi pikantné jedlá, môžete si špagety pokvapkať pikantným olivovým olejom. 

Vyskúšajte si urobiť cestovinu podľa svojich predstáv a požiadaviek. Ja som si pomohla so šikovným pomocníkom na prípravu cestovín PASTAMATIC, ich príprava Vám nezaberie veľa času. Môžete si pripraviť napríklad aj bezlepkové cestoviny alebo cestoviny zo špaldovej múky.   

                                

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Velez-Zuzulová šla skvelo a skončila druhá, Vlhová klesla na siedme miesto

Američanka Shiffrinová predbehla Slovenku s jasným náskokom.

KOMENTÁRE

Smer je v jednoSmerke. Ako Mečiarov valec či kôl v plote

Fico sa k realite postavil chrbtom. Zahral sa na kôl v plote.


Už ste čítali?