Špagety so šafranom - Spaghetti allo zafferano. Talianske jedlo pre chvíle pohody.

Autor: Silvia Auxtova | 11.5.2016 o 0:00 | (upravené 11.6.2016 o 21:59) Karma článku: 1,42 | Prečítané:  352x

Domáca cestovina – „pasta“ je pre Talianov alfou a omegou tradičnej gastronómie. Kombinujú ju s čerstvou zeleninou, syrmi, bylinkami, morskými plodmi ale aj s mäsom.  

Počas môjho života v Taliansku som ochutnala nespočetné množstvo rôznych kombinácií.

V pamäti mi utkvel recept, ktorý som sa rozhodla touto formou odovzdať aj Vám milovníkom talianskej kuchyne.

Domáca vs. industriálna cestovina:

Cestovina  je  produkt  získaný  spracovaním  pšeničnej  múky.

Industriálna  cestovina: Cestovina  sa  spracúva  z jednoduchých  prísad - pšeničná  múka  a  voda - „pasta  secca „ , „pasta  al  uovo“ - múka, voda, vajce a pár kvapiek oleja. Cesto je pripravené z múky a ostatných prísad s vysokým obsahom gluténu, čo je podmienkou  dobrej  kvality  cestovín.

          Domáca  cestovina : Je  za  nami  epocha , keď  ženy  ráno za svitania miesili cesto na každodenný obed. V dnešnom rytme na práce v kuchyni zostáva stále menej času, ale stoji za to pripomenúť si prípravu domácej cestoviny, z ktorej sa pripravujú najlepšie talianske špeciality.

Príprava: 300 g múky, 3 vajcia, 1 lyžica olivového oleja, soľ.

Na pracovnú dosku dáme preosiatu múku, vajcia vyšľaháme s olejom a soľou, vylejeme na múku a vymiesime cesto. Posypeme múkou a necháme prikryté pol hodiny. Odstáte cesto vyvaľkáme do hrúbky 2 mm, necháme chvíľu vysušiť, zrolujeme a krájame na centimetrové pásiky, čím získame široké rezance - tagliatelle.

Taliani majú nespočetné množstvo druhov cestovín: lasagne, fettucine, tagliatelle, pappardelle, bucatini, tubetti, maccheroni, lumachine, fusilli, zite, penne, bavette, amorini ...

Dobrú cestovinu si môžete v dnešnej dobe kúpiť v akomkoľvek obchode. Pokiaľ sa však rozhodnete pripraviť si ju doma, odporúčam Vám praktického pomocníka na prípravu domácich cestovín Pastamatic, ktorý používajú v mnohých talianskych domácnostiach. Vďaka tomu si budete môcť pripraviť aj cestoviny, ktoré sú zo špecifickej múky a niekedy aj dosť drahé.

  

      ​

Šafran sa vyplatí:

Vrátim sa späť k spomínanému receptu. Aj napriek tomu, že k jeho príprave potrebujeme jedno z najdrahších a najvzácnejších korení, verte, že táto investícia sa v dokonalom pokrme vráti, snúbia sa tu vzácne chute jednotlivých surovín.Výsledok bude určite stáť za to!

Čo budete na špagety so šafranom potrebovať:

·        400 g špagiet

·        100 g šunky

·        ¼ litra smotany

·        50 g masla

·        4 polievkové lyžice parmezánu

·        2 žĺtky

·        1 menšiu cibuľku

·        1 lyžičku kari korenia

·        ½ pohára suchého bieleho vína

·        ½ lyžičky šafranu

·        soľ

Postup prípravy:

Na panvici roztopíme maslo, pridáme posekanú cibuľu a ½ šunky pokrájanej nadrobno, povaríme na miernom ohni asi 10 minút, podlejeme bielym vínom, necháme vypariť, pridáme smotanu a lyžicu parmezánu. Odoberieme z vody v ktorej sa varia špagety, roztopíme v nej šafran a karí, pridáme do zmesi, premiešame, uvedieme do varu, odstavíme a pridáme vyšľahané žĺtka. Špagety uvaríme „ al dente“, ocedíme, polejeme pripravenou zmesou, posypeme zvyšnou šunkou, 3 lyžicami parmezánu a ihneď podávame. Ozdobte pažítkou a hoblinami syra.

 

Taliansky tip na záver: 

Taliani venujú dobrému jedlu a jeho konzumácií dostatok času , aby sa pri spoločnom stole mohli v kruhu rodiny, prípadne priateľov porozprávať. Práve kvôli tomuto je pre nich  najdôležitejšia večera (cena po taliansky). Nechajte sa touto peknou tradíciou inšpirovať. Uvidíte, že výsledný pôžitok z konzumácie pripravených jedál pozdvihnete celkom na inú úroveň.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

SVET

Minúta po minúte: Na koncerte v Manchestri došlo k výbuchu, hlásia 19 obetí

Po koncerte Ariany Grande počuli fanúšikovia výbuch, explózia nastala vo voľne prístupnej vstupnej hale.

DOMOV

Politický geograf: Veľa ľudí nevie, koho si proti Kotlebovi vybrať

Kotleba ťaží aj zo slabej informovanosti.

KOMENTÁRE

Voliť proti Kotlebovi nebude bolieť

Rodinkárstvo voličom ĽSNS neprekáža, Klus chce úrad čistiť.


Už ste čítali?