Tagliatelle s petržlenovou vňaťou - Tagliatelle al prezzemolo.

Autor: Silvia Auxtova | 14.5.2016 o 0:00 | (upravené 11.6.2016 o 22:15) Karma článku: 4,15 | Prečítané:  635x

Rýchla a ľahká talianska pochúťka na Vašom stole. V Taliansku som sa všeličo naučila. Nie len to, že je potrebné vychutnať si každý deň naplno, ale aj to, že rodina je základným princípom šťastného a spokojného života.

Pôvod  cestoviny je  veľmi  dávny  z čias  Etruskov , ktorí  ako  prví  pripravili  lasagne, ale  história  hovorí,  že  Marco  Polo  po  návrate  z cesty  po  Oriente  oznámil  fakt  používania  cestovín  v Čine. Od  roku  1300  sa  používanie  cestovín  rozšírilo  aj  v Taliansku.  Jedno  z prvých  miest, v ktorom  sa  začala  industriálne  vyrábať  cestovina , bol  Neapol. Klimatické  podmienky  na  pestovanie  obilnín  boli  najvhodnejšie  práve v oblasti  Neapolu, táto  oblasť  má  suchú  klímu  so  silným  slnečným  žiarením  a  s malými  teplotnými  rozdielmi  medzi  dňom  a  nocou. Ale v dnešnej  dobe  vďaka   modernej  technike  sa  produkcia  a  výroba  cestovín  uskutočňuje  aj  v mnohých  iných  štátoch.

Tajomstvo kvalitných cestovín je v pšenici – „semolina“ tvrdá pšenica, má vysoký obsah bielkovín a lepku.

Výživná hodnota :cestovina má vysokú energetickú hodnotu ( obsah amidov 70 - 75%, proteíny 11- 12% ). Kalorická hodnota 350 kalórií na 100g.

Obsah tukov je nižší ako 1%, tento fakt dovolí konzumentovi určitú voľnosť pri výbere vhodnej zmesi bez obáv zo zvýšeného príjmu tukov. Pridaním rôznych surovín : mäsa, rýb, syrov a zeleniny získame výživné a hodnotné jedlo. Jednoduchosť prípravy a lahodná chuť zabezpečila úspech a obľúbenosť cestovín na celom svete.

Dnešný recept bude veľmi ľahký, avšak plný chutí a čerstvých surovín. Jeho príprava nám nezaberie viac než pár minút. Ideálny je teda pre rýchlu večeru alebo obed.

Tak poďme na to!

Čo budeme na tagliatelle s petržlenovou vňaťou potrebovať:

  •        400 g cestovín tagliatelle
  •        4 veľké lyžice petržlenovej vňate
  •        2 lyžice parmezánu
  •        1 dl olivového oleja
  •        1 lyžicu citrónovej šťavy
  •        Soľ na dochutenie

 

Postup prípravy:

1. Pripravíme si veľký hrniec s dostatočným množstvom osolenej vody, v ktorom uvaríme cestoviny podľa návodu. Pre talianske jedlá je nutné dodržiavať spôsob prípravy cestovín „al dente“  cestovina zubom jemne odporuje , zostáva troška tvrdšia, zabráni sa tým zmene tvaru a konzistencie.

2. Na miernom ohni zohrejeme olivový olej bez uvedenia do varu, pridáme najemno nasekanú petržlenovú vňať, precedenú citrónovú šťavu, soľ, premiešame a odstavíme.

3. Cestoviny scedíme a dáme do misy, zalejeme polovičkou pripravenej zmesi, posypeme syrom, premiešame a polejeme zvyšnou zmesou. Dochutíme parmezánom.

 

Praktický pomocník, nie len do talianskej kuchyne.

Ja som si pripravila domáce cestoviny so šikovným pomocníkom PASTAMATIC. Cestovinu si môžete pripraviť samozrejme podľa Vašich predstáv a požiadaviek. Verím, že výsledok Vášho snaženia bude stáť za to!!! Vyskúšať môžete aj predchádzajúce recepty, ktoré sú súčasťou tohto magazínu.

Pochutnali ste si? Pochváľte sa svojimi výtvormi v komentároch pod týmto článkom.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Exminister Janušek, ktorého súdia za nástenku, dohliada v Žiline na transparentnosť

Hlavní aktéri nástenkového tendra dnes žijú bežným životom. Napriek obžalobe a hrozbe dlhoročného trestu má byť jeden z nich prvkom verejnej kontroly.

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov.

TECH

NASA oznámila obrovský objav, prečo sú vedci takí nadšení

Veď je to „len“ ďalšia hviezdna sústava.


Už ste čítali?